Geo infra civiele techniek ingenieursbureau
Geo infra civiele techniek ingenieursbureau

Overstortputten inwendig scannen en meten

Gemeente Steenbergen heeft civieltechnisch ingenieursbureau Geo Infra B.V. gevraagd om van 33 riool overstortputten de hoogte en breedte van de overstortvoorzieningen in te meten.
overstrortput

Omdat veel riool inspectieputten lastig zijn te betreden, waardoor deze beperkt conventioneel in te meten zijn heeft Geo Infra in overleg met gemeente Steenbergen er voor gekozen om de overstortputten inwendig te scannen met de 3D laserscanner.

In dit geval ging het specifiek om overstortputten waarbij juist door de plaatsing van de overstortmuur de putten niet meer toegankelijk waren voor onze landmeter. Daarnaast speelt in relatie tot de aanwezige rioolgassen uiteraard het veiligheids- en gezondheidsaspect ook mee!

Gekozen is voor het inzetten van de Z+F 3D laserscanner. Deze scanner kon omgekeerd onder een statief en gecentreerd boven de putafdekking van de overstortput geplaats worden. Op deze wijze heeft Geo Infra de binnenkanten van de overstortputten met overstortmuren volledig in beeld kunnen brengen. Alles gescand en verwerkt in een puntenwolk ten opzicht van N.A.P.

Als resultaat per locatie een puntenwolk, opgebouwd uit een groot aantal 3D-meetpunten. Waarna een uitwerking volgde waarbij horizontale en verticale doorsnedes van de overstort nader zijn uitgewerkt.

Bijkomend resultaat is dat de opdrachtgever ook kon beschikken over alle op de put aansluitende rioolstrengen waarbij  diameters en hoogtes zijn vastgelegd.a

Maak kennis met Geo Infra:
de totaalontzorgers in civiele techniek.

Neem vandaag nog contact met ons op

Geo infra civiele techniek ingenieursbureau